Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Evim Yuvan Olsun Projesi”nin "Devlet Millet El Ele" verilerek yapıldığını belirterek, "Bu kampanya ile güvenli şekilde hayırsever vatandaşlarımızın evlerini afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız." dedi.
Bakan Varank, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) "Evim Yuvan Olsun" Projesi'ne ilişkin yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremin ilk anından itibaren devletin bütün imkanlarını ve kurumlarını seferber ettiğini söyledi. Afetin üstesinden gelebilmek ve depremzedelerin acısını dindirebilmek için büyük mücadele verdiklerini ifade eden Varank, bu mücadelede en büyük destekçilerinin aziz milletin ve hayırsever vatandaşların olduğunu kaydetti.
DEVLET VE MİLLET EL ELE
Varank, devlet ve millet el ele verilen bu mücadelede ilk günden itibaren kendilerine gelen talepler olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımız bizi arayarak şunu söylediler 'Benim kullanmadığım bir evim var, bağ evim var. Ben yurt dışında yaşıyorum senede 15 gün kaldığım bir evim var. Acaba bu evimi güvenli ve içim rahat bir şekilde nasıl depremzede ailelerin kullanımına sunabilirim. Onlar bu evlerden istifade edebilirler.' diye talep alıyorduk. Bu talebi, karşılamak üzere İçişleri Bakanlığımızın öncülüğünde, AFAD'ın koordinasyonunda kaymakamlıklarımızın aktif çalışacağı bir projeyi başlatmış olduk.” ifadelerini kullandı.
“Evim Yuvam Olsun Projesi”ne ilişkin detayları paylaşan Varank, “Bu projede evini karşılıksız ya da makul bir kira karşılığında afetzedelerle paylaşmak isteyen hayırseverlerimiz, 'evimyuvanolsun.org' internet sitesinden giriş yaparak evlerini kaydediyorlar. Bu kaydı alınan evlerimiz öncelikle AFAD koordinasyonunda ilgili kaymakamlıklarımıza yönlendiriliyorlar.” dedi.
BEDELSİZ YA DA 1 YILLIK MAKUL KİRA
Kaymakamlıkların bu evlerin kontrolünü yaptıktan sonra hayırsever vatandaşlarla sözleşmeler imzalanacağını ifade eden Varank, gerek bedelsiz gerekse de 1 yıllık makul bir kira karşılığında kullanılmak üzere bu evlere afetzede vatandaşların yerleştirileceğini bildirdi.
DOĞALGAZ, ELEKTRİK VE SU FATURALARINI KAYMAKAMLIKLAR ÖDEYECEK
Evini kullandırmak isteyen vatandaşların bizzat kaymakamlıklarla muhatap olacağını dile getiren Varank, "Evinizi ücretsiz kullandırmak istiyorsanız en az 3 ay süresince evini kullanmak üzere sözleşme yapmak istiyoruz. Bundan daha kısa ücretsiz olarak verimli şekilde afetzede vatandaşlarımızı buralarda barındırma imkanı mümkün değil. Kira karşılığı evinizi kullandırmak istiyorsanız da makul bir kiranın olması gerekiyor. En az 1 yıl süreyle afetzedelerimizi barındırmak istiyoruz. Bu evlerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarını da kaymakamlıklarımız ödeyecek. Bu konuda hayırseverlerin endişelenmesine gerek yok." değerlendirmesinde bulundu.
VATANDAŞLARIN TALEPLERİYLE OLUŞAN BİR PROJE
Varank, evi olmayan hayırseverlerin de bu kampanyaya katkı sağlayabileceğini anlatarak, onların da sistem üzerinde depremzedelerin kirasını ödemek için AFAD'ın hesaplarına bağış yapabileceğini bildirdi. Projenin devlet ve millet el ele vererek yapıldığını vurgulayan Varank, "Bu vatandaşlarımızın talepleri üzerine oluşturulmuş bir proje. Şimdiden ilginin olduğunu görüyoruz. Bu kampanya ile güvenli şekilde hayırsever vatandaşlarımızın evlerini afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız." ifadesini kullandı.
AFETZEDE VATANDAŞLARIMIZ KULLANACAK
Evlere yerleştirilecek afetzedelerin seçimi konusuna da değinen Varank, öncelikle bir yakınını depremde kaybetmiş ailelerden başlayacaklarını belirtti. Daha sonra da engelli bireylere sahip aileleri bu evlere yerleştireceklerini anlatan Varank, "Sürekli hastalığı olan yaşlı vatandaşlarımızın olduğu ailelerden başlayarak bu evleri iskan etmeye başlayacağız. 1 senelik bu evlerin afetzede vatandaşlarımızın kullanımına açılması onlar açısında bir nebze acılarını dindirecek bir iş olacak.” dedi.
KALICI KONUTLARI DA TESLİM EDECEĞİZ
Kalıcı konutların inşa edileceğini anlatan Varank, “İlk günden itibaren Cumhurbaşkanımız şunu güvenle ilan etti, 'Biz inşallah bölgede vatandaşlarımızın bir daha deprem korkusu yaşamayacağı kalıcı konutları inşa etmeye başlıyoruz. Bu geçici barınma alternatifleriyle vatandaşlarımızı uygun şekilde barındırarak kalıcı konutlarını teslim edeceğiz.' Vatandaşlarımız kendi şehirlerinde güvenle yaşayacaklar." diye konuştu.
500 EV SİSTEME KAYDOLDU
Bakan Varank, projenin dün gece ilan edildiğini ve şu anda 500 evin sisteme kaydolduğunu aktardı. Hayırseverlerin bedelsiz veya uygun bir kira karşılığında evlerini afetzedelere açmak üzere sisteme kayıt yaptırdıklarını söyleyen Varank, "Burada iki önemli husus daha var. Biz bu operasyonu Türkiye'deki emlak listeleme platformlarıyla yapıyoruz. Sektörün 3 önemli platformu teknik olarak bize yardımcı oluyor. Ayrıca, evlerin içinde oluşabilecek muhtemel hasarlarla ilgili belli bir orana kadar sigorta yapmayı taahhüt ediyor.” şeklinde konuştu.
FARKLI ALTERNATİFLER SUNACAĞIZ
Devlet millet el ele vererek bu afetin üstesinden gelineceğini anlatan Varank, “Şu anda bölgede 350 bin vatandaşımızı geçici barınma alanlarında, çadır kentler, konteyner kentler ile kamu misafirhanelerinde, Gençlik Spor Bakanlığı yurtlarında barındırıyoruz. Ayrıca bölge dışında da 300 binden fazla vatandaşımızı misafirhane ve otellerde barındırıyoruz. Bunun gibi uygulamalarla da vatandaşlarımıza farklı alternatifler sunacağız. Canı yanan vatandaşlarımızın acısını dindireceğiz. Kampanyaya destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu işe destek olmak isteyen vatandaşlarımız 'evimyuvanolsun.org' sitesini ziyaret edebilirler.” ifadelerini kullandı.
Evim Yuvan Olsun Projesi'ne ilişkin detaylar için tıklayınız.
Tokat İlinde Milli Patates Çeşitlerinin Tohumluk Dağıtım Töreni GerçekleştirdiDOKAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen “Başciftlik Beyazı Patates Çeşidini Doku Kültürü Tekniği İle Temel Tohumluk Üretimi Projesi” kapsamında “Milli Patates Çeşitlerinin Tohumluk Dağıtım” töreni gerçekleştirildi. | |
Gümüşhane İlinde Hayata Geçirilen Projelerin Makine Ekipman Teslim Töreni GerçekleştirildiDOKAP Bölge Kalkınma İdaresi olarak tarım ve hayvancılık alt yapısının geliştirilmesine yönelik Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle desteklenen projelerin makine ve ekipman teslim töreni gerçekleştirildi. | |
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın Katılımıyla Tokat İlinde Desteklenecek Olan Projelerin Toplu Açılış Töreni GerçekleştirildiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı destekleriyle Tokat ilinde hayata geçirilen projelerin toplu açılış töreni gerçekleştirildi. | |
Dünya Bankası Ana Misyon Ekibiyle Birlikte Ordu İli Özelinde Desteklenen Projelerin Saha Ziyaretleri GerçekleştirildiDünya Bankası Ana Misyon Ekibiyle birlikte DOKAP İdaresi tarafından desteklenen turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik Ordu ili özelinde hayata geçirilen projelerin saha ziyaretleri gerçekleştirildi. | |
Dünya Bankası Ana Misyon Ekibinin Katılımıyla Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ve Yeşil Yol Projesi İstişare ve Değerlendirme Toplantısı GerçekleştirildiDOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ev sahipliğinde Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ve Yeşil Yol Projesi istişare ve değerlendirme toplantısı Dünya Bankası Ana Misyon Ekibinin katılımıyla gerçekleştirildi. | |
Tokat İlinde Hayata Geçirilen Projenin Ekipman Dağıtımı GerçekleştirildiTokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Tarla Günü” etkinlik programında DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilen “Tokat Yöresinde Yapılan Salamura Tekniklerinin Belirlenmesi, Üreticiye Aktarılması ve Ekipman Desteği Projesi” kapsamında asma yaprağı salamura ekipman dağıtımı gerçekleştirildi. |